Lahodné nápoje připravené z moštů a ovocných šťáv
Toto je výběr jednoduchých receptů na lahodné nápoje připravené z moštů a ovocných šťáv. Škála nápadů a chutí je však veliká, tak pokud Vás napadne nějaký nový recept, o který se s námi budete chtít podělit napište nám na náš e-mail, popř. vložte svůj nápad do diskuzních příspěvků.
Ovocné svařáky
Svařák lze připravit z mnoha druhů našich ovocných nápojů. Nejvhodnějším druhem pro přípravu je hruška, višeň nebo černý rybíz. Vámi zvolený druh svařte s hřebíčkem a vanilkou, doslaďte cukrem. Pro správné ochucení se doporučuje do hotového nápoje přilít tuzemský rum.
Alkoholické:
Višňová bowle
Ingredience:
- Višňový nápoj (Lažanský Rubín)
- 1/2 rumu
- 1 višňový kompot
Postup přípravy: Zcezené višně necháme den marinovat v rumu. Naředíme šťávou z kompotu a višňovým nápojem dle odolnosti hostů. Pro ženy více, menší obsah alkoholu, ale o to zrádnější konec párty a mužům méně, bowle má pak správný říz. Podáváme vychlazené.
Pomerančový punč
Ingredience:
- 400 ml Pomerančovo – jablečného nápoje (Lažanský Rubín)
- 400 ml vody
- 100 ml koňaku
- celá skořice a hřebíček
Postup přípravy: Svaříme vodu s kořením, přilijeme pomerančový nápoj a dolijeme do horkých sklenic s koňakem. Ozdobíme pomerančem a mátou.
Rybízový flip
Ingredience:
- 50 ml Jablečného moštu (Lažanský Rubín)
- 2 lžíce grapefruitové šťávy
- 100 ml ovocného nápoje Černý rybíz (Lažanský mošt)
- minerálka nebo sekt
Postup přípravy: Tento míchaný nápoj zaručuje dobrou náladu. Dáme do šejkru trochu rozdrceného ledu s jablečným moštem, grapefruitovou šťávou a nápojem z černého rybízu, vše dobře protřepeme. Poté nalijeme do velkých sklenic a dolijeme minerálkou nebo sektem. Ozdobíme tenkým plátkem grapefruitu a hrozínkem rybízu.
Pichlavá včela
Ingredience:
- 1 dcl Pomerančovo – jablečného nápoje (Lažanský Rubín)
- 1 dcl rumu
- 1/2 citronu
- led
Postup přípravy: Do 3 dcl poháru nalijeme rum, pomerančovo – jablečný nápoj, citron a přidáme tolik ledu, aby byl pohár plný. Nápoj je výborný v létě.
Opilá hruška
Ingredience:
- 2 dcl Hruškového nápoje (Lažanský Rubín)
- malý panák rumu
- přiměřeně hřebíčku
- cukr
Postup přípravy: Smícháme hruškový nápoj s hřebíčkem a dáme na 5 minut vařit. Do horkého džusu přidáme rum, popřípadě dosladíme a ihned podáváme. To samé lze u Švestkového nápoje (Lažanský Rubín), místo rumu přidat slivovici.
Jablečný punč
Ingredience:
- 3/4 l Jablečného moštu (Lažanský Rubín)
- 1/4 l vody
- citronová kůra nebo kousek skořice
- 2 lžíce škrobové moučky
- cukr
- špetka soli
- 1 dl brandy nebo rumu
- 4 lžíce rozinek
Postup přípravy: Rozinky přebereme, propláchneme, spaříme vařící vodou a necháme okapat. Jablečný mošt zahřejeme k varu, přidáme škrobovou moučku rozmíchanou s vodou, citronovou kůru (skořici), sůl, cukr, přivedeme k varu a vaříme asi minutu. Citronovou kůru (skořici) vyjmeme, přidáme rozinky a lihovinu, rozdělíme do sklenic a podáváme
Nealkoholické:
Budulínek
Ingredience:
- trocha Višňového nápoje (Lažanský Rubín)
- 1 lžíce želatiny
- 4 žloutky
- 4 lžíce cukru krupice
- 4 bílky
- 250 g smetany na šlehání
- kousky různého ovoce
Postup přípravy: Namočíme želatinu do ovocného nápoje a rozpustíme. Cukr a žloutky našleháme, přidáme rozpuštěnou želatinu, ušlehanou šlehačku a sníh z bílků. Přimícháme ovoce. Plníme do pohárů a podáváme.
Koktejl pro zamilované
Ingredience:
- 100 ml Jablečný mošt (Lažanský Rubín)
- 2 lžičky medu
- 200g přírodního jogurtu
- 1ks manga
- 2ks jablka
- skořice podle chuti
Postup přípravy: Jablka oloupeme, zbavíme jádřince a polovinu manga rozkrájíme na menší kousky. Ovoce smícháme s jablečným moštem, přírodním jogurtem, medem, skořicí a rozmixujeme. Lektvar lásky nakonec ozdobíme ovocem, které napíchneme na delší špejli a ponoříme ji do skleničky. Můžeme přidat třeba i paraplíčko nebo ozdobit okraj skleničky, to už záleží na naší fantazii.
Mrkvový koktejl s brokolicí
Ingredience:
- 100% ovocná šťáva Mrkev a jablko s vlákninou (Lažanský Rubín)
- 100 g brokolice
- kadeřavá petrželka na ozdobu
Postup přípravy: Brokolici dobře omyjeme, rozdělíme na růžičky, vložíme do odšťavňovače a získanou šťávu nalijeme do sklenice. Mrkvovou šťávu přilijeme do sklenice, s brokolicovou šťávou ji dobře promícháme a sklenici ozdobíme kadeřavou petrželkou a mrkví nakrájenou na dlouhé tenké hranolky.
Švestkový koktejl s kokosem
Ingredience:
- Švestkový nápoj (Lažanský Rubín)
- 2 – 3 lžíce vody
- 2 lžíce kokosu
- moučkový cukr dle chuti
- šlehačka na zdobení
Postup přípravy: Do švestkového nápoje přidáme kokos a vodu, rozmixujeme. Pokud se nám zdá koktejl příliš kyselý, přidáme cukr a můžeme naředit vodou. Ozdobíme šlehačkou a ihned podáváme.
Svařák z jablečného džusu alias Tekutý štrúdl či Horké jablko
Ingredience:
- 1 l Jablečného moštu (Lažanský Rubín)
- 1,5 lžíce cukru
- 1 lžíce skořice
- 1 lžíce hřebíčků
- 1 lžíce vanilkového cukru
Postup přípravy: Nejdříve smícháme jablečný mošt a normální cukr a dáme vařit. Mezitím v menším množství vody svaříme skořici, hřebíček a vanilkový cukr, poté scedíme. Nakonec směs moštu a cukru smícháme s odvarem ze skořice, hřebíčku a vanilkového cukru.
Dětský malinový fizz
Ingredience:
- 100 ml Jablečného moštu (Lažanský Rubín)
- 200 g čerstvých malin
- 1 lžíce citronové šťávy
- několik kostek ledu (pro malé děti vynecháme)
- asi 1/2 l sodovky
- snítka omyté čerstvé máty
Postup přípravy: Maliny, jablečný mošt a šťávu krátce mixujeme v mixéru, pro větší děti na osvěžení také roztlučený led a znovu krátce promixujeme. Fizz rozlijeme do sklenic, dolijeme dobře vychlazenou sodovkou, ozdobíme lístky svěží máty. Vhodný zdravý přírodní nápoj pro horké dny i letní dětské slavnosti
Jablečný mošt s hroznovým vínem:
Ingredience:
- Jablečný mošt (Lažanský Rubín)
- hroznové víno
Postup přípravy: Z hroznového vína obereme kuličky, každou pak nožem podélně nažízneme. Takto naříznuté kuličky vhodíme do džbánu s jablečným moštem a dáme vychladit. Podáváme se slámkou a dlouhou koktejlovou lžičkou, abychom mohli snadno vybírat kuličky hroznového vína.