Lahodné nápoje připravené z moštů a ovocných šťáv

Toto je výběr jednoduchých receptů na lahodné nápoje připravené z moštů a ovocných šťáv. Škála nápadů a chutí je však veliká, tak pokud Vás napadne nějaký nový recept, o který se s námi budete chtít podělit napište nám na náš e-mail, popř. vložte svůj nápad do diskuzních příspěvků.

Ovocné svařáky

Svařák lze připravit z mnoha druhů našich ovocných nápojů. Nejvhodnějším druhem pro přípravu je hruška, višeň nebo černý rybíz. Vámi zvolený druh svařte s hřebíčkem a vanilkou, doslaďte cukrem. Pro správné ochucení se doporučuje do hotového nápoje přilít tuzemský rum.

Alkoholické:

Višňová bowle
Ingredience:

  • Višňový nápoj (Lažanský Rubín)
  • 1/2 rumu
  • 1 višňový kompot

Postup přípravy: Zcezené višně necháme den marinovat v rumu. Naředíme šťávou z kompotu a višňovým nápojem dle odolnosti hostů. Pro ženy více, menší obsah alkoholu, ale o to zrádnější konec párty a mužům méně, bowle má pak správný říz. Podáváme vychlazené.

Pomerančový punč
Ingredience:

  • 400 ml Pomerančovo – jablečného nápoje (Lažanský Rubín)
  • 400 ml vody
  • 100 ml koňaku
  • celá skořice a hřebíček

Postup přípravy: Svaříme vodu s kořením, přilijeme pomerančový nápoj a dolijeme do horkých sklenic s koňakem. Ozdobíme pomerančem a mátou.

Rybízový flip
Ingredience:

  • 50 ml Jablečného moštu (Lažanský Rubín)
  • 2 lžíce grapefruitové šťávy
  • 100 ml ovocného nápoje Černý rybíz (Lažanský mošt)
  • minerálka nebo sekt

Postup přípravy: Tento míchaný nápoj zaručuje dobrou náladu. Dáme do šejkru trochu rozdrceného ledu s jablečným moštem, grapefruitovou šťávou a nápojem z černého rybízu, vše dobře protřepeme. Poté nalijeme do velkých sklenic a dolijeme minerálkou nebo sektem. Ozdobíme tenkým plátkem grapefruitu a hrozínkem rybízu.

Pichlavá včela
Ingredience:

  • 1 dcl Pomerančovo – jablečného nápoje (Lažanský Rubín)
  • 1 dcl rumu
  • 1/2 citronu
  • led

Postup přípravy: Do 3 dcl poháru nalijeme rum, pomerančovo – jablečný nápoj, citron a přidáme tolik ledu, aby byl pohár plný. Nápoj je výborný v létě.

Opilá hruška
Ingredience:

  • 2 dcl Hruškového nápoje (Lažanský Rubín)
  • malý panák rumu
  • přiměřeně hřebíčku
  • cukr

Postup přípravy: Smícháme hruškový nápoj s hřebíčkem a dáme na 5 minut vařit. Do horkého džusu přidáme rum, popřípadě dosladíme a ihned podáváme. To samé lze u Švestkového nápoje (Lažanský Rubín), místo rumu přidat slivovici.

Jablečný punč
Ingredience:

  • 3/4 l Jablečného moštu (Lažanský Rubín)
  • 1/4 l vody
  • citronová kůra nebo kousek skořice
  • 2 lžíce škrobové moučky
  • cukr
  • špetka soli
  • 1 dl brandy nebo rumu
  • 4 lžíce rozinek

Postup přípravy: Rozinky přebereme, propláchneme, spaříme vařící vodou a necháme okapat. Jablečný mošt zahřejeme k varu, přidáme škrobovou moučku rozmíchanou s vodou, citronovou kůru (skořici), sůl, cukr, přivedeme k varu a vaříme asi minutu. Citronovou kůru (skořici) vyjmeme, přidáme rozinky a lihovinu, rozdělíme do sklenic a podáváme

Nealkoholické:

Budulínek
Ingredience:

  • trocha Višňového nápoje (Lažanský Rubín)
  • 1 lžíce želatiny
  • 4 žloutky
  • 4 lžíce cukru krupice
  • 4 bílky
  • 250 g smetany na šlehání
  • kousky různého ovoce

Postup přípravy: Namočíme želatinu do ovocného nápoje a rozpustíme. Cukr a žloutky našleháme, přidáme rozpuštěnou želatinu, ušlehanou šlehačku a sníh z bílků. Přimícháme ovoce. Plníme do pohárů a podáváme.

Koktejl pro zamilované
Ingredience:

  • 100 ml Jablečný mošt (Lažanský Rubín)
  • 2 lžičky medu
  • 200g přírodního jogurtu
  • 1ks manga
  • 2ks jablka
  • skořice podle chuti

Postup přípravy: Jablka oloupeme, zbavíme jádřince a polovinu manga rozkrájíme na menší kousky. Ovoce smícháme s jablečným moštem, přírodním jogurtem, medem, skořicí a rozmixujeme. Lektvar lásky nakonec ozdobíme ovocem, které napíchneme na delší špejli a ponoříme ji do skleničky. Můžeme přidat třeba i paraplíčko nebo ozdobit okraj skleničky, to už záleží na naší fantazii.

Mrkvový koktejl s brokolicí
Ingredience:

  • 100% ovocná šťáva Mrkev a jablko s vlákninou (Lažanský Rubín)
  • 100 g brokolice
  • kadeřavá petrželka na ozdobu

Postup přípravy: Brokolici dobře omyjeme, rozdělíme na růžičky, vložíme do odšťavňovače a získanou šťávu nalijeme do sklenice. Mrkvovou šťávu přilijeme do sklenice, s brokolicovou šťávou ji dobře promícháme a sklenici ozdobíme kadeřavou petrželkou a mrkví nakrájenou na dlouhé tenké hranolky.

Švestkový koktejl s kokosem
Ingredience:

  • Švestkový nápoj (Lažanský Rubín)
  • 2 – 3 lžíce vody
  • 2 lžíce kokosu
  • moučkový cukr dle chuti
  • šlehačka na zdobení

Postup přípravy: Do švestkového nápoje přidáme kokos a vodu, rozmixujeme. Pokud se nám zdá koktejl příliš kyselý, přidáme cukr a můžeme naředit vodou. Ozdobíme šlehačkou a ihned podáváme.

Svařák z jablečného džusu alias Tekutý štrúdl či Horké jablko
Ingredience:

  • 1 l Jablečného moštu (Lažanský Rubín)
  • 1,5 lžíce cukru
  • 1 lžíce skořice
  • 1 lžíce hřebíčků
  • 1 lžíce vanilkového cukru

Postup přípravy: Nejdříve smícháme jablečný mošt a normální cukr a dáme vařit. Mezitím v menším množství vody svaříme skořici, hřebíček a vanilkový cukr, poté scedíme. Nakonec směs moštu a cukru smícháme s odvarem ze skořice, hřebíčku a vanilkového cukru.

Dětský malinový fizz
Ingredience:

  • 100 ml Jablečného moštu (Lažanský Rubín)
  • 200 g čerstvých malin
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • několik kostek ledu (pro malé děti vynecháme)
  • asi 1/2 l sodovky
  • snítka omyté čerstvé máty

Postup přípravy: Maliny, jablečný mošt a šťávu krátce mixujeme v mixéru, pro větší děti na osvěžení také roztlučený led a znovu krátce promixujeme. Fizz rozlijeme do sklenic, dolijeme dobře vychlazenou sodovkou, ozdobíme lístky svěží máty. Vhodný zdravý přírodní nápoj pro horké dny i letní dětské slavnosti

Jablečný mošt s hroznovým vínem:
Ingredience:

  • Jablečný mošt (Lažanský Rubín)
  • hroznové víno

Postup přípravy: Z hroznového vína obereme kuličky, každou pak nožem podélně nažízneme. Takto naříznuté kuličky vhodíme do džbánu s jablečným moštem a dáme vychladit. Podáváme se slámkou a dlouhou koktejlovou lžičkou, abychom mohli snadno vybírat kuličky hroznového vína.